mastihashop: Δυναμική επέκταση σε αγορές του εξωτερικού

MASTIHA LIP AID
ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ εξωστρέφειας εισήλθαν τα mastihashop, που, μετά την επιτυχημένη παρουσία τους στην Ελλάδα, βλέπουν την επέκτασή τους στην Ευρώπη, αλλά και πέραν αυτής.
Το business plan, το οποίο έχει ήδη σχεδιάσει η εταιρεία που τα ελέγχει, η Mediterra ΑΒΕΣΕ, προβλέπει για το διάστημα 2006 - 2007 τη δημιουργία νέων καταστημάτων στην Κύπρο, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ταυτόχρονα εξετάζονται και συνεργασίες που θα υλοποιηθούν σε δεύτερο χρόνο.

Στις στρατηγικές βλέψεις της εταιρείας είναι να επεκταθεί μέσω των ξένων αγορών και ταυτόχρονα να εδραιωθεί περαιτέρω στην Ελλάδα, όπου ήδη λειτουργούν 11 καταστήματα, δύο από τα οποία με καθεστώς shop in shop, ενώ ορισμένα από τα υπόλοιπα εννέα στήθηκαν με συμβάσεις δικαιόχρησης.
Για την επέκτασή τους στο εξωτερικό, τα mastihashop θα στηριχθούν στο καθεστώς του franchise, αλλά και σε επενδύσεις που θα γίνουν από τη Mediterra ΑΒΕΣΕ, στην οποία βασικός μέτοχος με ποσοστό 75% εμφανίζεται η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Οσο για το υπόλοιπο 25%, από τον Ιούνιο του 2005 ανήκει στο venture capital της Τράπεζας Αττικής.
Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Mediterra ΑΒΕΣΕ, Γιάννη Μανδάλα, προκειμένου η εταιρεία να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες απατήσεις του δικτύου πωλήσεων, σχεδιάζει δράσεις οι οποίες αποσκοπούν στην ενδυνάμωση και τη διεύρυνση του παραγωγικού δυναμικού της, στόχο τον οποίο είχε ήδη από το 2002 καθορίσει η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, όταν δημιούργησε το πρώτο mastihashop στη Χίο.
Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, το 2005 έκλεισε με κύκλο εργασιών 5,1 εκατ. ευρώ, από 4,8 εκατ. ευρώ το 2004, ενώ το 2006 αναμένεται να "τρέξει" με ρυθμό ανάπτυξης περίπου 20% και ακόμη ταχύτερα το 2007.
Τα προϊόντα
Σήμερα, τα προϊόντα του διατίθενται από τα mastihashop παράγονται είτε από την ίδια την Ενωση είτε από εταιρείες με τις οποίες υπάρχουν αποκλειστικές συνεργασίες, όπως οι Korres, Χαΐτογλου και Μυλέλια. Το κωδικολόγιο των mastihashop περιλαμβάνει οκτώ βασικές κατηγορίες προϊόντων, τα οποία εμπεριέχουν ως πρώτη ύλη τη μαστίχα και αφορούν προϊόντα φυσικής μαστίχας, ζαχαρώδη, καλλυντικά, παραφαρμακευτικά, gourmet γεύσεις (καφές, σοκολάτα, τσάι, καλαμαράκια κ.ά.), ποτά, αλλά και παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις από όλη την Ελλάδα και, φυσικά, από τη Χίο. Παράλληλα, τα mastihashop διαθέτουν και μια σειρά από είδη δώρων που σχετίζονται με τη μαστίχα, αναδεικνύοντάς την ως στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού και της λαογραφίας.
ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 23/2/2006
Reblog this post [with Zemanta]